Consells sobre la diabetis. Pacient diabètic a l´alta
HA DE SABER
- L'objectiu d'aquest document és proporcionar-li informació sobre la diabetis i animar-lo a formar part activa en el seu control. L'educació sobre la diabetis és bàsica.
- Diabetis : És una malaltia crònica que es caracteritza per un augment en els nivells de la glucosa ( sucre en sang ) per sobre del que és normal . Es produeix per una insuficient producció o deficient acció de la insulina . La glucosa en lloc de penetrar en les cèl·lules, es queda a la sang.
- Insulina : És una hormona que fabrica el pàncrees . La seva missió és facilitar que els sucres dels aliments ( glucosa ), entrin dins de les cèl·lules de l'organisme, i es facin servir com a font d'energia.
-
El tractament de la diabetis consta de quatre punts bàsics, d'igual importància , per
aconseguir un bon control de la diabetis :
- Educació de diabetis:
Rebrà informació concreta del tractament si és el cas , ja sigui amb dieta, pastilles , insulina ... per part del seu metge i / o infermera .
Aconseguirem augmentar la seva autonomia i prevenir les possibles complicacions originades per un mal control de la seva diabetis .
* Seguiu controls periòdics amb el seu metge i / o infermera . De forma programada haurà visitar pel podòleg , dentista , oftalmòleg i altres especialistes que li indiqui el seu metge *
- Tractament farmacològic:
Variarà segons el tipus de diabetis que tingui. Pot necessitar pastilles , insulina o tots dos. Segueixi’l de forma rigorosa com li han indicat .
No abandoni el tractament sense consultar amb el seu metge si pensa que no ho està tolerant bé.
- Dieta: El seu metge, infermera i/o dietista li explicaran i adaptaran de forma personalitzada la seva alimentació. Ha de ser:
- Equilibrada, variada, controlada i repartida durant el dia en diferents àpats. Utilitzeu tots els grups d'aliments en la proporció indicada.
- Grups d’aliments:
- Verdures: Té fibra i alenteix l'absorció dels farinacis . Prendre-les en menjar i sopar ( crua / cuita ) .
- Farinacis: entren dins de la dieta però amb control de quantitat. Es coneixen com Hidrats de Carboni d'absorció lenta . Són : pastes alimentàries , farines , llegums , patates , arròs , pa ...
- Proteïnes : Es necessita una aportació diària però no en excés. Són : carn , peix blanc i blau , embotits , ou , formatges ...
- Làctics: Són derivats de la llet : llet, iogurt , formatges , quallades , mató ... És preferible prendre'ls desnatats o semidesnatats .
- Fruita: És un hidrat de carboni d'absorció ràpida . S'han de prendre 2-3 peces petites al dia, repartides. Evitar-les en forma de suc ( augmenten de forma més ràpida la glucosa en sang ) .
- Recomanem: utilitzar diferents tipus de cocció como son forn, vapor, papillote, microones, planxa,… evitant fregits i arrebossats.
- Utilitzar edulcorants sense abusar: estèvia (edulcorant natural), sacarina, aspartam,
- Begudes permeses: gasosa, sifó, aigua amb gas, infusions, begudes "light", aquestes últimes amb moderació ...
- Evitar:
-
Dolços , pastisseria, sucre , mel , begudes ensucrades tipus bíter , refrescs, batuts , llaminadures ... Es coneixen com Hidrats de Carboni d'absorció ràpida.
-
Licors i begudes d'alta graduació .
-
Evitar vi rosat , blanc i la cervesa . El vi negre , consumir amb moderació ( 2 copes al dia màxim).
-
-
Prototip de plat equilibrat
Conté tots els grups d'aliments en les proporcions i varietat indicades. Exemple:
Mig plat de verdura.
Una quarta part de proteïnes.
Una quarta part de farinacis. Control de quantitat
Fruita o lactis
Exercici: Forma part del tractament de la diabetis, millorant la qualitat de vida
- Progressiu i adaptat a les possibilitats i gustos de cadascú ( edat , estat físic...).
- Regular. Crear l' hàbit de fer exercici 3-4 vegades per setmana .
- Beneficis de l´exercici:
-
Afavoreix l'acció de la insulina i augmenta el consum de la glucosa que tenim en sang.
-
Prevé l'augment de pes. És important mantenir un pes adequat
-
Millora l'estat d'ànim.
-
-
Controla el colesterol , la tensió arterial .
-
Prevé l'osteoporosi
SIGNES D´ALERTA
Hipoglucèmia: Disminució de la glucosa en sang (menor a 70mg/dl). Els símptomes poden variar de una persona a altre.
- Símptomes:
- Sudoració freda
- Tremolors de mans
- Mareig
- Fam
- Nerviosisme
- Mal de cap
- Sensació de son
- Causes:
- Falta de hidrats en la dieta (menja menys del previst o saltar-se un àpat).
- Excés d'exercici no habitual.
- Error en el tractament (excés en la dosis).
- Prendre alcohol
No tots els tractaments tenen risc d’hipoglucèmia. Consulti al seu metge.
- Actuació inmediata en cas d'hipoglucèmia:
Prendre hidrats de carboni d'absorció ràpida ( dos sobres de sucre , suc , llet , refrescos ... tot amb sucre ) , acompanyat per un hidrats de carboni d'absorció lenta als 15 minuts ( galetes, torrades , ... ) , per evitar que es repeteixi la hipoglucèmia . S'han de comprovar les xifres de glucosa cada 15 minuts fins que la situació es normalitzi .
* Les persones del seu entorn han d'estar informades que vostè és diabètic, dels símptomes d'hipoglucèmia i de l'actuació immediata. *
* SI LA HIPOGLUCÈMIA ÉS GREU I LA PERSONA NO POT EMPASSAR O ESTÀ INCONSCIENT: NO DONAR RES PER BOCA , PER RISC D’ENNUEGAMENT . ADMINISTRAR glucagó I TRUCAR AL 112 *
- Hiperglucèmia:
Xifres elevades de glucosa en sang abans dels àpats (major de 200mg / dl) . Si es repeteixen en diverses ocasions intenti esbrinar la causa . Consultar al seu metge i / o infermera .
- Símptomes:
-
A vegades no són evidents o poden aparèixer:
- Set
- Moltes ganes d'orinar
- Cansament
- Picors
Causes:
-
- Febre.
- Infeccions.
- Estres.
- Dieta con excés de hidrats de carboni.
- Olblit del tratament (insulina i pastilles antidiabètiques orals).
- No realitzar la activitat física habitual.
*Si la xifra és superior a 250 mg/dl, i té aquests símptomes, consulti seu centre de salut habitual *.
- Actuació en cas d'hiperglucèmia:
Begui més aigua de l’habitual
No deixi el tractament, fins i tot pot ser necessari augmentar-lo. Segueixi les indicacions mèdiques.
No deixi de menjar, ni de prendre la quantitat indicada d’hidrats de carboni d’absorció lenta
Si presenta vòmits pot ser símptoma de gravetat
RECORDI:
-
Per a un bon control de la glucèmia són necessaris quatre elements: educació diabetològica ,dieta , exercici i tractament .
-
Porteu una dieta equilibrada , variada i repartida durant el dia. Seguir les indicacions pel que fa a grups d'aliments i quantitats .
-
Feu exercici segons les possibilitats i de forma habitual .
-
Vagi als controls programats . Controli la seva tensió arterial , colesterol , pes .
-
Fumar és perjudicial , pot agreujar la seva malaltia.
-
Visiteu al dentista , podòleg , odontòleg , segons li indiquin .
-
A la consulta d'educació diabetològica : li aclariran els seus dubtes , millorarà els seus coneixements adaptant-los a la seva vida quotidiana , per augmentar la seva autonomia i millorar la seva qualitat de vida .
-
Un bon coneixement i maneig de la diabetis li proporcionarà beneficis en salut .
Fitxers disponibles
Hospital Universitari General de Catalunya - Grupo Quirónsalud
C/ Pedro i Pons, 1
08190 Sant Cugat del Vallés Barcelona
© 2024 Quirónsalud - Tots els drets reservats