Pacient respiratori. Activitats de la vida diària
MPOC: malaltia pulmonar obstructiva crònica
- És una malaltia crònica i necessita canvis d´hàbits i tractament a llarg termini. Totes les actuacions aniran dirigides a disminuir els símptomes i a tractar les complicacions per millorar la qualitat de vida.
- Recomanem seguir totes les indicacions que li donin i complir amb el seu tractament.
- La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) és una dificultat permanent al pas de l’aire a través dels bronquis i pulmons causada, casi sempre, pel tabac.
- Si la malaltia avança pot arribar a patir una greu insuficiència respiratòria. Els símptomes habituals són: tos, mucositats, xiulets al pit i dispnea (sensació de falta d’aire) quan es fa un esforç.
- La primera mesura que ha de prendre, i la més important de totes, és: DEIXAR DE FUMAR. Això millorarà l’evolució de la seva malaltia. El tabac és un irritant respiratori i origina greus malalties respiratòries. El consell del metge o la infermera pot ser suficient, però, en casos de major dependència, pot ser necessari el suport d´ una unitat de deshabituació tabàquica. Demani consell al seu metge. El Hospital General de Catalunya disposad´unUnitat d´Ajuda al Fumador. Pot ser necessària ajuda farmacològica.
Si la malaltia avança pot arribar a patir una greu insuficiència respiratòria. Els símptomes habituals són: tos, mucositats, xiulets al pit i dispnea (sensació de falta d’aire) quan es fa un esforç.
La primera mesura que ha de prendre, i la més important de totes, és: DEIXAR DE FUMAR. Això millorarà l’evolució de la seva malaltia. El tabac és un irritant respiratori i origina greus malalties respiratòries. El consell del metge o la infermera pot ser suficient, però, en casos de major dependència, pot ser necessari el suport d´ una unitat de deshabituació tabàquica. Demani consell al seu metge. El Hospital General de Catalunya disposa d´una Unitats d´Ajuda al Fumador. Pot ser necessària ajuda farmacològica.
CONSELLS SALUDABLES
- VESTIR-SE: Porti roba adequada a l’època de l’any, eviti abrigar-se massa. Recomanem roba còmoda i de fàcil col·locació. No utilitzi cinturons o faixes que l’estrenyin.
A l’hora de vestir-se, comenci per les peces inferiors i intenti no ajupir-se. Recomanem fer servir sabates sense cordons, amb velcro. Pot ser útil fer servir un calçador de mànec llarg.
- DESCANSAR: Sigui constant i respecti el SEU horari d’anar-se’n al llit i aixecar-se. Esperi una estona per anar a dormir si ha menjat i no dormi migdiades de més d’1 hora.
- NETEJA PERSONAL: Si dutxar-seli produeix ofegament pot utilitzar un tamboret. Faci-ho poc a poc i utilitzi tovalles petites per eixugar-se.
Extremi les mesures d´higiene: L´esput o moc es un brou de cultiu ideal pels gèrmens. Utilitzi mocadors d´un sol ús i bosses com a contenidor; renti´s les mans després de protegir-se la boca per esternudar o l´estoma en el cas de pacients laringectomitzats.
Per eliminar les secrecions(mucositat), s'aconsella realitzar exercicis respiratoris (respiració diafragmàtica). Faci'ls, especialment durant els períodes de sobreinfecció o quan observi que ha augmentat la quantitat de secrecions per evitar que es sobreinfectin. L'horari i la freqüència són importants. És millor realitzar-los al matí, en llevar-se, per drenar les secrecions acumulades a la nit, abans dels àpats i mai durant la digestió. També abans del descans nocturn, l'ajudarà a dormir millor. Haurà de coordinar-ho amb l'administració de la medicació.
També pot ser-li útil, perquè les secrecions siguin més fluides i facilitar la seva eliminació, procurar un ambient humit i augmentar la presa de líquids, si no te contraindicació mèdica per altre motiu de salut.
Si esternuda, tapeu-vos la boca amb l'avantbraç
|
- DIETA: Mantenir un pes adequat és imprescindible pel control de la seva malaltia. Per això, ha de seguir una dieta equilibrada, repartida en 4 ó 5 àpats al dia i beure suficient aigua.
Eviti digestions pesades, ialiments flatulents. Combatre l’estrenyiment també li ajudarà a sentir-se millor.
Si porta oxigen domiciliari pot ser útil posar-se´l durant els dinars,i després dels àpats, si fa la migdiada.
- EXERCICI:La dispnea pot fer que vostè prefereixi estar assegut sense moure’s. Quantes més hores estigui assegut més li costarà moure’s. Ha de realitzar exercici de forma progressiva cada dia i seguint un ritme. Camini, realitzi exercici moderat, sempre que no ho tingui contraindicat.
- VIATGES I VACANCES:No es recomana anar a llocs que estiguin a més de 1.000 metres d’alçada. Si té insuficiència respiratòria el viatge en avió li pot ser perjudicial. Consulti amb el seu metge.
- CLIMA: El fred i els canvis bruscos de temperatures el poden perjudicar. Si té calefacció a casa, eviti una temperatura excessiva. La contaminació, ambients carregats, insecticides, pintures... li poden produir irritacions.
- ACTUACIÓ DAVANT UNA SITUACIÓ D’OFEC O FALTA D’AIRE:Adopti posicions que facilitin la respiració (posició mig assegut, no tombat), relaxi´s, intenti agafar aire amb la part inferior dels pulmons. Faci servir la medicació "per suport en cas de crisi".
Poden ser útils les tècniques de relaxació, infusions relaxants,..
- Ha de conèixer els símptomes que indiquen empitjorament: un tractament precoç serà important per la seva evolució correcta.
- Després d´un ingrés, per a una bona recuperació, pot necessitar el suport i l’assistència per part d’algun familiar, acompanyant o treballador social. Demani ajuda si la necessita.
MEDICACIÓ
Si vostè necessita medicaments, és important que respecti la dosi i els horaris que li han recomanat.
- A més a més de prendre’s la medicació que li han prescrit, també ha de conèixer "per què serveix" i "com l’ha de prendre".
- Els inhaladors són fonamentals pel tractament de la seva malaltia.
- És malaltia crònica i habitualment el tractament és a llarg termini. Els dos grups de medicaments inhalatsque s’utilitzen són:
- Broncodilatadors, obren els bronquis i fan que l’aire passi més fàcilment.
- Corticoides, redueixen la inflamació dels bronquis.
És important tenir en compte, sempre prendre primer el broncodilatador per obrir els bronquis, i després l’ inhalador de corticoides. Recordi que els antibiòtics s’utilitzaran únicament quan els seu metge li ho recomani.
VACUNES:Vacuneu-vos de la grip i del pneumococ seguint indicacions del seu especialista. Revisi de forma anual el seu carnet de vacunacions.
|
HA D´EVITAR
- Fumar: El tabac és un irritant respiratori
- Ambient carregats de fum o altres substàncies tòxiques com pintures, laques, insecticides...
- Contacte directe amb corrents d´aire fred, aire acondicionat, ambients freds...
- La vida sedentaria: Realitzi activitats, passegi, faci exercicis moderats sempre que no ho tingui contraindicat.
- L´obesitat
- Els aliments flatulents provoquen distensió abdominal. També mastegar xiclet, begudes amb gas
- El líquids molt calents o molt freds abans d´anar a dormir augmenten la tos
SIGNES D´ALERTA
La MPOC és una malaltia que ha de seguir un control periòdic.
Ha de demanar visita, al marge dels seus controls habituals o anar a urgències en cas de:
- Si presentaaugment de la seva dificultat respiratòria, especialment si va acompanyada de signes d’infecció: febre i canvis en la expectoració.
- Coloració blavosa de pell i mucoses (llavis, llengua, ungles). Es signe d’empitjorament.
- Pateix obnubilació
- Dolor toràcic
- Mucositat amb presència de sang
Si ha de venir a urgències, recordi portar la documentació sobre anteriors ingressos, proves diagnòstiques i medicació.
Per consultes: 935656000
Hospital Universitari General de Catalunya - Grupo Quirónsalud
C/ Pedro i Pons, 1
08190 Sant Cugat del Vallés Barcelona
© 2025 Quirónsalud - Tots els drets reservats