- Uns correctes hàbits d’higiene bucodentals són la base pel bon estat de les dents.
- Tot i que les dents de llet són temporals, cal tenir-ne cura, ja que cada dent de llet ocupa un espai que posteriorment serà per una dent permanent. Si la dent de llet cau o s’ha d’extreure prematurament per una càries, el més probable és que el seu espai sigui ocupat per les dents del costat i quan la dent permanent vulgui sortir no tingui el lloc corresponent per col.locar-se.
- Els problemes a les dents de llet poden provocar maloclusió, malnutrició, infeccions, afectacions a la parla i problemes d’autoestima.
- Cal tenir cura desde que el seu fill és un nadó. Li recomanem:
-
La primera visita l’odontopediatra ha de ser abans del seu primer aniversari i no més tard dels 3 anys
-
Es recomana netejar les genives del bebé un cop al dia amb una gassa humida o un didal de silicona en el moment del bany.
-
A partir de l’erupció de la primera dentrentar amb un raspall de filaments suaus i pasta que contingui 1000 ppm de flúor(molt important a la nit). Quantitat de pasta: tacar el raspall o gra d’arrós.
-
A partir dels 3 anys raspallat amb pasta 1000-1450 ppm de flúor. Quantitat de pasta: pèsol
-
A partir dels 6 anys raspallat amb pasta 1450 ppm de flúor.Quantitat de pasta: pèsol
-
Cal rentar les dents després de cada àpat principal(tres vegades al dia), sent la de la nit la més important i la durada ha de ser de 2-3 minuts.
-
Escopir l’excés de pasta però no es recomana esbandir amb aigua.
-
El raspallat dental infantil és efectiu només si està supervisat per un adult.S'ha de repassar les zones que el nen no ha sabut o no ha pogut raspallar.
-
Cal netejar totes les cares de les dents (externa, interna i superfícies masticatòries) i fer servir el fil dental (a partir dels 3 anys) pels espais interdentals.
-
LA PASTA DENTAL FLUORADA L’HAN D’ADMINISTRAR ELS PARES I HAN DE SUPERVISAR EL RASPALLAT NOCTURN FINS L’ADOLESCÈNCIA.
- Cada nen ha de tenir el seu raspall i s´ha de canviar per un de nou cada 2-3 mesos o quan les filaments estiguin oberts.
- S'han de canviar els raspalls cada 2 mesos en el cas de bebés i cada 3 mesos en cas de nens i adults.
- Eviti introduir el sucre a la dieta en nens menors 2 anys. Evitar que el nen mengi constantment (menys de 2 hores) galetes, xocolata, llaminadures, iogurts ensucrats, sucs envasats, pa de motllo, patates fregides, snacks dolços o salats, begudes amb gas... Recorda que és al freqüència en la ingesta de sucres (no la quantitat) el que augmenta el risc de càries.
- Una dieta sana i equilibrada rica en fruites, verdures, llegums i làctics és també de gran importància per tenir una boca sana
Fitxers disponibles
Hospital Universitari General de Catalunya - Grupo Quirónsalud
C/ Pedro i Pons, 1
08190 Sant Cugat del Vallés Barcelona
© 2025 Quirónsalud - Tots els drets reservats