Lactancia materna
Normativa Lactancia Materna
Codigo:HG/PCL1A.3POC03
1. INTRODUCCIÓ: Objecte i abast
L'alletament matern és el millor aliment que una mare pot oferir al seu fill, no només pels components beneficiosos que conté la llet materna sinó també per la creació del vincle afectiu que es produeix entre el nounat i la mare, considerat com una experiència única e inoblidable. Els beneficis de la lactància materna no només afavoreixen el nadó sinó que també aporta nombrosos avantatges a la mare.
Des d'un altre punt de vista, la lactància materna col·labora amb l'ecologia, ja que no hi ha res a envasar i disminueix per tant la contaminació ambiental i també suposa un estalvi per als pares.
Principis en què es basa aquesta normativa:
Quirónsalud salut Hospital General de Catalunya, com a institució sanitària en pro de la lactància materna i d'acord amb l'estratègia internacional " Iniciativa per a la Humanització de l'Assistència al Naixement i la Lactància" IHAN, promou i recolza el millor inici de vida, assegurant pràctiques òptimes en atenció a l'embaràs, part i post part, per aquest motiu, les persones que dirigeixen el mateix i els professionals que hi treballen, sabem que la lactància materna és la millor forma d'alimentar els nens i reconeix els grans beneficis per a la salut que suposa tant per a la mare com per a fill. Per tant aquest centre s'ha proposat aplicar les recomanacions de l'OMS i d'UNICEF contingudes a la seva declaració conjunta "Protecció, Promoció i Suport de la Lactància Materna". i complir amb els "Deu passos per a una Feliç Lactància Natural." I amb els criteris de la darrera revisió.
Els "Deu passos cap a una Feliç Lactància Natural" proposades per IHAN són:
1. Disposar duna Normativa sobre lactància natural.
2. Capacitar tot el personal per poder dur a terme aquesta política
3. Informar les embarassades dels beneficis de la LM i com fer-la
4. Ajudar les mares a iniciar la LM a la mitja hora següent al part. Col·locar el bebè en contacte pell amb pell amb la seva mare immediatament després del part, almenys durant una hora i ensenyar les mares a reconèixer quan els seus nadons estan a punt per alletar, oferint ajuda en cas necessari.
5. Mostrar a les mares com alletar i com mantenir la lactància fins i tot si té de separar-se del seu fill.
6. No donar als nadons un altre aliment o beguda que no sigui llet materna, tret que estigui mèdicament indicat.
7. Practicar allotjament conjunt. Permetre que les mares i els nadons romanguin junts les 24 hora al dia.
8. Encoratjar les mares a alletar a demanda.
9. No donar als nens alimentats al pit, biberons, tetines o xumets.
10. Fomentar l'establiment de grups de suport a la lactància natural i procurar que les mares es posin en contacte amb ells quan surtin de l'hospital.
Altres criteris a complir:
2- El codi de Comercialització de Succedanis de llet materna.
3- Tenir almenys el 75% de lactància materna exclusiva al moment de l'alta hospitalària.
4- Oferir informació i suport a les mares que no alleten per promoure el vincle mare fill i donar ensenyament de la lactància artificial.
5- Oferir una assistència al part d'acord amb l'Estratègia d'Atenció al Part Normal del
Sistema Sanitari de Salut.
Objectiu General:
Promoure iniciatives encaminades a augmentar l'inici i la durada de la lactància materna.
Objectius específics:
Assegurar que totes les mares reben informació sobre els beneficis de la lactància per a l'alimentació i criança del nounat i nen petit sobre qualsevol altre tipus d'alimentació, i els riscos potencials de l'alimentació amb fórmula, perquè puguin prendre una decisió informada sobre la manera dalimentar els seus fills.
Facilitar que el personal sanitari creï un ambient favorable cap a la lactància, i que tinguin els coneixements necessaris per donar el suport i informació que permeti a les mares continuar alletant de manera exclusiva durant 6 mesos.
Fomentar la col·laboració i cooperació necessàries, entre els professionals del
Hospital i entre els professionals i els grups de suport locals, que garanteixin la continuïtat d'aquests objectius i per fomentar el desenvolupament d'una cultura de lactància materna a l'entorn local
DOCUMENTACIÓ DE REFERÈNCIA/LEGISLACIÓ APLICABLE
Iniciativa per a la Humanització de l'Assistència al Naixement i la Lactància
NORMATIVA:
1- Difusió de la normativa
1.1 Aquesta Normativa es posarà en coneixement de tots els professionals sanitaris que tinguin contacte amb dones embarassades i mares. Tot el personal rebrà o tindrà accés a una còpia daquesta normativa.
1.2 La normativa es donarà a conèixer al personal de nova incorporació només començar a treballar a l'hospital.
1.3 Es comunicarà aquesta normativa a les embarassades, perquè coneguin el tipus d'assistència que rebran al centre i romandrà penjada al web de l'hospital perquè en prengueu coneixement i consulta.
1.4 La normativa estarà penjada en forma de pòster a totes les àrees de l'hospital on s'atengui mares i fills i en català i castellà. Els pares han de conèixer l‟existència d’ aquesta normativa i de les cures que fomenta, per a això es lliurarà a totes les puèrperes una versió reduïda.
2- Formació dels professionals sanitaris
2.1 Els professionals sanitaris seran els principals responsables de donar suport a les mares que alletin i ajudar-les a superar les dificultats que se'ls presentin.
2.2 Tots els professionals sanitaris daquest centre que tinguin contacte amb embarassades i mares rebran formació en el maneig de la lactància a un nivell apropiat a la seva categoria professional. El personal de nova incorporació a l'àrea maternoinfantil rebrà formació acreditada en els primers 12 mesos d'iniciar el seu exercici professional ia la seva incorporació rebrà formació bàsica en lactància materna i se'ls lliurarà la normativa.
2.3 Tot el personal no assistencial que compleixi les seves funcions a l'àrea maternoinfantil serà informat de la normativa.
2.4 Tots els professionals sanitaris de l'àrea maternoinfantil rebran formació per poder ensenyar a les mares que decideixen no alletar la correcta preparació de biberons, així com a reforçar el vincle mare-fill i seran coneixedors dels fulls de recomanacions a l'alta per lliurar a les mares que han decidit o no han pogut alletar de manera natural.
2.5 El responsable de lactància i el departament de formació de Quirón salud Hospital General de Catalunya, es responsabilitzaran de proporcionar la formació necessària a tot el personal. Així mateix, s'encarregaran de controlar l'eficàcia de la formació rebuda i publicaran anualment els resultats. També elaboraran el pla de formació per a aquest efecte.
3-Informació a les dones embarassades sobre els beneficis i el maneig de la lactància.
3.1 El personal involucrat en la cura antenatal s'ha d'assegurar que a totes les embarassades se'ls informa dels beneficis de l'alletament i dels potencials riscos de l'alimentació amb fórmula.
3.2 Les embarassades que fan seguiment al nostre centre seran informades de forma individual sobre l'alimentació infantil en la visita amb la llevadora de l'àrea ambulatòria. A més, rebran informació de la lactància a les classes de preparació al part i durant la seva estada a l'hospital.
3.3 L'objectiu dels professionals de Quirónsalud serà donar confiança a les mares en les seves habilitats d'alletar, per això se'ls explicarà de manera clara i simple a totes les embarassades les bases fisiològiques de la lactància i les dificultats més freqüents.
3.4 El centre participarà com a institució en la realització dactivitats per fomentar la lactància materna a nivell sociocultural.
4- Inici de l'alletament
.1 S'animarà totes les mares a tenir el seu fill pell amb pell després del naixement sense tenir en compte el mètode d'alimentació elegit. Es mantindrà el contacte pell amb pell de manera ininterrompuda tant de temps com a mare i fill necessitin com a mínim de 60 a 90 minuts.
4.2 Durant aquest temps el contacte pell amb pell no serà interromput perquè el personal sanitari realitzi procediments de rutina ja que aquests procediments es duguessin a terme passades les dues primeres hores.
4.3 En cas de ser interromput per indicació clínica o per indicació de la mare, serà reiniciat tan aviat com la situació clínica de la mare i fill ho permeti.
4.4 La primera presa de pit la realitzarà al post part immediat amb ajuda del personal del servei.
4.5 En cas de cesària mare i nen romandran junts per dur a terme la pell a pell, en cas que per raó clínica de la mare no sigui possible es fomentarà la pell a pell amb el pare.
5 -Ensenyar a les mares com alletar i com mantenir la lactància
5.1 A totes les mares se'ls oferirà ajut amb la lactància durant les primeres sis hores del naixement. Si el beu estigués adormit molt de temps se li indiqués a la mare a la mare que el desperti, però sense oblidar explicar-li que això només es necessita els primers dies i no de manera indefinida.
5.2 Els professionals de la unitat estaran disponibles per ajudar les mares amb les preses durant tota la seva estada a l'hospital i els oferiran el suport que necessitin perquè en el moment de l'alta hagin refermat al màxim les habilitats per a l'alletament i cura de el seu fill.
5.3 Els professionals s'interessaran i observaran el progrés de la lactància materna cada vegada que entrin en contacte amb una mare que estigui alletant el seu fill per poder identificar de manera primerenca possibles complicacions i aplicar les solucions adequades.
5.4 Els professionals s'asseguraran que les mares rebin el suport necessari sobre la col·locació correcta del nen al pit perquè hi hagi una bona subjecció i perquè puguin extreure'n la llet manualment. A més, se'ls lliurarà a les mares fulletó explicatiu sobre l'extracció manual de llet i sobre el seguiment de la lactància en cas d'haver de separar-se del seu fill.
5.5 Tant els professionals com les mares han de conèixer els signes de transferència eficaç de la llet materna.
5.7 Si per raons mèdiques cal separar la mare i el fill, el personal animés eduqués les mares per extreure's la llet de forma manual o amb extractor (manual o elèctric) donant-los el suport necessari per adquirir aquestes habilitats i se'ls informés que l'extracció s'ha de fer almenys 8 cops al dia
5.8 Abans de l'alta, les mares rebran informació oral i escrita de com reconèixer si l'alletament és eficaç.
6 -Suport a la lactància exclusiva
6.1 No es donarà cap beguda ni lactància artificial als nens alletats, excepte en cas d'indicació mèdica o elecció materna informada. La decisió d'oferir suplements per raons mèdiques es farà per un pediatre. I les raons per suplementar s'han de discutir amb els pares i anotar-se a la història clínica del nen.
6.2 Abans d'introduir la llet artificial a nens alletats, s'animarà les mares a treure's llet per donar-la al nen amb xeringa, així es pot reduir la necessitat d'administrar fórmula artificial.
6.3 Quan els pares siguin els que sol·liciten suplement, s'avaluarà la presa i el professional s'interessarà pels motius de preocupació dels pares. Si els suplements no estan clínicament indicats, cal informar els pares de la fisiologia de la lactància i solucionar els seus dubtes a més d'informar-los sobre la preparació de la llet de fórmula de forma individualitzada. S'ha de respectar sempre la decisió dels pares. Aquesta conversa es registrarà a la història clínica del nen.
7-Allotjament conjunt i mantenir a prop el nen
7.1 Les mares assumiran la responsabilitat primària de la cura del fill.
7.2 Mare i fill només se separaran quan l'estat clínic d'un o altre necessiti cures en una altra àrea.
7.3 Els nens tant alletats com alimentats amb fórmula romandran amb les mares les 24h del dia.
7.4 Les mares que es recuperin d'una cesària i que es trobin a l'àrea d'hospitalització també romandran les 24 hores amb el seu fill.
7.5 Quan les mares es trobin a l'UCI per alguna complicació en el part, el personal de neonatologia fomentarà la trobada entre mare i fill diverses vegades al dia. En cas que sigui el nen que per la seva situació hagi de romandre ingressat en neonatologia, el personal de planta facilités a la mare les visites a la unitat durant diverses vegades al dia.
7.6 Es fomentarà, en tot moment, el contacte físic proper entre la mare/pare i el seu fill, per afavorir el reconeixement de signes de fam del nadó, facilitar l'adherència i millorar l'enllaç.
8- Encoratjar les mares a alletar a demanda (alimentació guiada)
8.1 En tots els nens es recolzarà la lactància a demanda (quan el nen doni mostres que vol menjar) a no ser que hi hagi contraindicacions clíniques. Els procediments hospitalaris no interferiran en aquesta norma. El personal ensenyarà les mares a reconèixer els signes de gana del nen i la importància de respondre-hi.
8.2 S'informarà a les mares que és acceptable despertar el fill per alimentar-lo si noten el pit ple. Se'ls expliqués la importància de la presa nocturna per a la producció de llet.
9-No donar als nens alletats, tetines xumets i mugroneres
9.1 El personal ha de desaconsellar l'ús de tetines o xumets mentre s'estableix la lactància. Els pares que vulguin fer-les servir han de ser advertits dels possibles efectes perjudicials que pot tenir en la lactància perquè prenguin una decisió informada. Aquesta conversa, així com la decisió dels pares, ha de quedar registrada a la història clínica del nen.
9.2 No es recomana l'ús de mugroneres, excepte en circumstàncies extremes i només per períodes de temps tan curts com sigui possible. A qualsevol mare que estigui considerant lús de mugroneres, se li explicarà els desavantatges abans que comenci usar-los. Hauria de romandre sota la cura d'una persona experta en lactància mentre utilitzi les mugroneres i ha de rebre ajuda per discontinuar-ne l'ús tan aviat com sigui possible.
10-Fomentar l'establiment de grups suport a la lactància
10.1 Aquesta institució recolza la cooperació entre els professionals sanitaris i els grups de suport voluntaris, alhora que reconeix que les institucions sanitàries tenen la seva pròpia responsabilitat en la promoció de la lactància.
10.2 En el període post natal se'ls facilitarà a totes les mares la manera de posar-se en contacte amb totes les persones i institucions locals que puguin donar suport a la seva lactància, per això les adreces, telèfons i Web estaran a les àrees de maternitat i també als documents informatius que se'ls lliura a les mares. Aquestes dades seran regularment actualitzades per assegurar-ne la correcta informació.
10-3 El centre estarà en contacte amb els grups de suport de la zona i hi haurà una representació com a membre del Comitè de lactància materna que assistirà a algunes de les seves reunions.
10-4 Quan el centre faci jornades de portes obertes representants del grup de suport participaran com a assessors a les ponències.
Altres especificacions:
A) Afavorir un entorn acollidor per a les famílies amb mares lactants
A.1 Es considera la lactància com la forma natural d'alimentar els nadons i els nens petits.
A.2 Es facilitarà a les mares a alletar els seus fills a totes les zones públiques.
A.3 L'hospital disposarà de zones còmodes i senyalitzades per a les mares que prefereixin alletar el seu fill i protegir-ne la privadesa.
B) Complir el Codi de comercialització de succedanis de llet materna i les resolucions posteriors de l'assemblea mundial de la salut (AMS) relacionades amb aquest.
B.1 No s'acceptaran en aquest centre de salut subministraments gratuïts oa baix preu de succedanis de la llet materna.
B.2 Els succedanis de la llet materna, incloent-hi les llets especials, seran adquirits de la mateixa manera que s'adquireixen altres aliments i medicines.
B.3 No es permet cap material promocional d'aliments o begudes infantils que no siguin la llet materna.
B.4 Les embarassades no rebran materials que promoguin la lactància artificial.
B.5 La tècnica de la lactància artificial només serà ensenyada per treballadors de salut, i només a aquelles embarassades, mares o familiars que l'hagin d'usar. S'evitarà l'ensenyament en grup.
B.6 Els succedanis de la llet materna es mantindran fora de la vista de les embarassades i de les mares.
B.7 La institució no permetrà que es distribueixin a les embarassades i mares paquets de regal que contenen succedanis de la llet materna o articles relacionats que interfereixen amb la lactància materna.
B.8 Ni els treballadors de Quiró salut Hospital General de Catalunya ni els seus familiars no han d'acceptar incentius financers o materials per promocionar els productes afectats pel Codi.
B.9 Els fabricants i distribuïdors de productes afectats pel Codi han de declarar a la institució qualsevol contribució feta als treballadors de salut, com ara beques, viatges d'estudis, ajuts a la investigació, conferències o similars. El beneficiat ha de fer una declaració anàloga.
C) Latenció al part estarà dacord amb la situació clínica de la mare, i sempre respectant lEstratègia dAtenció al Part Normal del Sistema Sanitari de Salut.
D) Totes les mares tindran el dret a rebre una informació clara i imparcial que els permeti prendre lliurement una decisió informada de com volen alimentar i cuidar els fills.
E) No es discriminés cap dona pel mètode d'alimentació que hagi triat per al seu fill i li proporcionaran suport en qualsevol que hagi estat la seva elecció.
Fitxers disponibles
Hospital Universitari General de Catalunya - Grupo Quirónsalud
C/ Pedro i Pons, 1
08190 Sant Cugat del Vallés Barcelona
© 2025 Quirónsalud - Tots els drets reservats