Salmonel·losi: la intoxicació estrella de l'estiu
Les intoxicacions alimentàries són habituals a l'estiu, ja que solem realitzar més àpats fora de casa. A més, les altes temperatures ajuden a la generació de microorganismes que alteren l'estat natural dels productes que ingerim.
Un dels aliments més sensibles a aquests canvis és l'ou, font principal de la intoxicació per Salmonel·losi. Aquesta intoxicació és més freqüent a l'estiu i és causada pels bacteris Salmonel·la portats pels ocells i els seus derivats, com l'ou. La incidència d'aquesta patologia augmenta amb la calor i afecta l'aparell digestiu, principalment a l'intestí.
El contagi per Salmonel·losi es produeix de manera senzilla mitjançant la ingesta d'aigua o aliments animals contaminats, com l'ou, la carn de boví i pollastre, etc. Els animals com la vaca o les gallines s'infecten a través de la femta durant el procés de matança, i en el cas del peix si aquests viuen en aigües contaminades. Però, les verdures també poden ser origen d'infeccions si han estat tractades o rentades amb aigües en mal estat.
Símptomes com febre, diarrea, dolor muscular o vòmits són els indicis principals d'aquesta infecció i solen aparèixer entre 8 i 48 h després de la ingesta d'un aliment infectat. Si es tracta d'una persona sana, no fa falta tractament específic i es recupera l'estat normal al cap de pocs dies seguint una dieta tova. Per a tractar els maldecaps i la febre es recomana prendre paracetamol. En alguns casos aquesta infecció pot causar deshidratació per la qual cosa és recomanable acudir al metge per a evitar possibles complicacions.
Des del servei d’Al·lergologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya, es recomana prendre les següents mesures per a prevenir una possible infecció:
- Rentar-se les mans amb freqüència
- Evitar la contaminació creuada separant els aliments crus dels cuinats
- Evitar el consum d'ou cru i utilitzar substituts com l’ou pasteuritzat per cuinar
- Conservar els aliments en bon estat, preferiblement refrigerats i ben rentats abans de consumir-los
- Utilitzar únicament aigua potable, per al cuinat i el consum
- Consumir els aliments just després de cuinar-los
- Cuinar bé uns certs ingredients evitant el seu consum en cru