Què són les mosques volants i els centelleigs?
Des del servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya, OMIQ, ens expliquen què són les mosques volants i els centelleigs i que poden indicar respecte a la nostra salut visual.
Es denominen miodesòpsies a les mosques volants o cossos flotants, unes taques petites negres en forma de fils, línies o teranyines que es desplacen pel camp visual, principalment solen aparèixer quan mirem alguna cosa plana, com una paret llisa o el cel blau i el que veiem són les ombres d'aquests conglomerats projectades a la retina i no es corresponen amb objectes externs reals. Estan formades per un conglomerat de la substància gelatinosa transparent present a l'interior del vitri que omple l'ull i que, amb el pas de la llum, projecten la seva ombra sobre la retina. Habitualment, acostumen a ser una conseqüència de la deshidratació natural del vitri.
A mesura que envellim, el vitri comença a espessir o encongir i pot desprendre de la part posterior de l'ull. Això s'anomena despreniment vitri posterior i les mosques solen aparèixer després d'aquest. Encara que constitueixen una gran part de les consultes en oftalmologia, en la majoria dels casos no es tracta d'una patologia greu ni hi ha un risc imminent i solen disminuir o desaparèixer gradualment.
És més probable tenir mosques volants si:
- Es necessiten ulleres per veure de lluny (miopia).
- S'ha sotmès a una cirurgia de cataractes o s'ha realitzat una neteja de la càpsula posterior amb làser.
- Es pateix inflamació a l'interior de l'ull.
Què són els centelleigs?
Els centelleigs són llums intermitents en el camp de visió que es produeixen quan el vitri té fricció o es desprèn la retina. Es poden veure espurnes intermitents durant mesos. A mesura que envellim, és comú veure espurnes ocasionalment.
Tractament de les mosques volants i els centelleigs
En la majoria dels casos, les mosques volants i els centelleigs no han de ser motiu de preocupació. No obstant això, en determinades ocasions podrien ser indici d'una patologia més greu.
Quan acudir a l'oftalmòleg?
- Amb l'aparició sobtada de noves taques.
- Quan es produeix pèrdua de visió perifèrica.
- Quan veiem més mosques volants del que és habitual.
- Quan els centelleigs són especialment forts i nombrosos.
- Si apareix una ombra en la visió perifèrica (lateral).
- Si una cortina grisa cobreix part de la visió.
En aquests casos les mosques volants i aquests centelleigs poden ser símptoma d'un esquinç o despreniment de retina. Aquesta patologia es produeix quan la retina se separa de la part posterior de l'ull. Es tracta d'una malaltia greu que s’ha de tractar.