Patologies de l'ull associades a l'aigua de mar i piscina
31 / d’agost / 2023 /
Hospital Universitari General de Catalunya
El contacte constant amb l'aigua de la mar i de les piscines és una de les principals causes de les patologies oculars a l'estiu. Aquestes afeccions poden provocar des d'irritació i llagrimeig fins infeccions de caràcter greu. A continuació, es detallen els riscos per a protecció dels ulls sota l'aigua i ens faciliten alguns consells des del servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya, OMIQ.
- Irritació als ulls: el clor i altres productes químics que s'incorporen a l'aigua de la piscina poden debilitar la pel·lícula lacrimal que protegeix i hidrata l'ull produint irritació, llagrimeig, i sensació de cos estrany, el que es coneix com l'"ull vermell".
- Conjuntivitis infecciosa: Els múltiples gèrmens i bacteris que conviuen en l'aigua poden ser causa d'aquesta infecció ocular, sigui bacteriana o vírica.
- Queratitis: Alguns bacteris presents en l'aigua de les piscines, com la Pseudomona o l'Acanthamoeba, poden causar inflamació de la còrnia.
- Visió borrosa: Molt ocasionalment, un contacte regular amb l'aigua de la piscina pot derivar en problemes crònics com la visió borrosa.
- Picades: Al mar poden produir picades de meduses o altres espècies marines que solen atacar les parpelles. De vegades poden fer mal a la còrnia o a la conjuntiva, provocant una cremada.
- Traumatismes: Són més freqüents quan es practica un esport aquàtic, pel contacte físic o, menys probable avui dia, pel trencament dels vidres de les ulleres de busseig, cada vegada més resistents.
- Hiposfagma: En practicar submarinisme pot produir-se un vessament ocular que a causa dels canvis de pressió i que no sol tenir conseqüències greus.