HUGC 2025 nueva unidad fotonterapiaHUGC 2025 nueva unidad fotonterapia


L'Hospital Universitari General de Catalunya fa un pas més en l'atenció mèdica i crea la Unitat de Fotonteràpia pel Dolor Osteoarticular Crònic, adscrita al servei de Radioteràpia. Es tracta d'una unitat que tracta patologies cròniques inflamatòries o degeneratives de les articulacions, que provoquen dolor i poden ser limitants, a través de radioteràpia amb fotons a dosis molt baixes, equivalents a les que es reben amb una TAC.

La radioteràpia a baixes dosis en patologia benigna té un efecte antiproliferatiu, immunomodulador, i antiinflamatori que produeix analgèsia. La UFDOA disposa d’un equip multidisciplinari compost per especialistes en Radioteràpia, Reumatologia, Traumatologia, Rehabilitació i Fisioteràpia, entre d’altres àrees, que acompanyen i donen un seguiment totalment personalitzat als pacients durant el seu tractament.

Dr Pardo HUGCDr Pardo HUGCLes malalties osteoarticulars, com l'artrosi, l'artritis, la tendinitis, la sacroilitis, la trocanteritis i la lumbàlgia, afecten aproximadament el 15% de la població adulta a Espanya, segons dades de l'Informe Anual del Sistema Nacional de Salut 2023. L'artrosi, la malaltia articular més freqüent, té una prevalença estimada que varia entre el 6% i el 20% en persones majors de 20 anys. A més, l'estudi EPISER2016 de la Societat Espanyola de Reumatologia revela que el 29,35% dels casos corresponen a artrosi de genoll, el 15,52% a artrosi de mans i el 10,10% a artrosi de maluc.

"Aquest tractament no només elimina o redueix significativament el dolor, sinó que millora la funcionalitat de les articulacions afectades, cosa que permet als pacients recuperar la qualitat de vida", explica el Dr. Josep Pardo, director de la Unitat. El tractament consta de sis sessions de radioteràpia amb fotons en dies alterns acompanyat d'un seguiment i avaluació contínua per valorar l'evolució del pacient en tot moment.


Un tractament eficaç i segur

La radioteràpia osteoarticular empra dosis molt baixes de radiació (les dosis rebudes durant tot el tractament són equivalents a les que es reben en una TAC), la qual cosa garanteix un tractament segur, mínimament invasiu i lliure d'efectes secundaris significatius. Aquest mètode és àmpliament utilitzat en països com Alemanya, Anglaterra i Estats Units.

Entre els beneficis del tractament destaquen:

  • Reducció/eliminació del dolor i millora de la funcionalitat en el 70-80% dels pacients.
  • Tractament focalitzat en patologies inflamatòries i degeneratives.
  • Millora del flux sanguini, reducció de toxines i enfortiment del sistema immunitari.

L'estudi preliminar, realitzat per la Unitat de Fotonteràpia pel Dolor Osteoarticular de l'HUGC amb 36 pacients sotmesos a les 6 sessions del tractament en dies alterns, va confirmar els resultats internacionals. En finalitzar les 6 sessions, el 85% dels pacients van respondre al tractament i un 70% dels pacients van aconseguir una resposta completa del dolor i recuperació de la funcionalitat. Només un 30% dels pacients va presentar una resposta parcial necessitant una segona tanda de 6 sessions als 2-3 mesos. Unes dades esperançadores que confirmen l'efectivitat d'aquesta teràpia en el maneig de molèsties osteoarticulars.

Aquest tractament està indicat en pacients majors de 40 anys amb patologies osteoarticulars benignes que hagin estat remesos pel seu reumatòleg, traumatòleg o un altre especialista i que, després d'almenys sis mesos d'altres tractaments previs, no hagi obtingut resultats satisfactoris.