La prevenció, un dels punts destacats en la 1ª Jornada d'Osteoporosi a l'Hospital Universitari General de Catalunya
Amb l'objectiu de parlar sobre la prevenció i diagnòstic de l'osteoporosi, revisar els últims avanços en tractaments, així com debatre casos clínics, l'Hospital Universitari General de Catalunya ha celebrat la 1ª Jornada d'Osteoporosi aquest divendres 22 de novembre, en la qual han assistit reumatòlegs, metges de medicina interna i atenció primària, ginecòlegs, nutricionistes, personal d'infermeria, entre altres.
En aquesta primera edició, celebrada a l'Auditori de l'Hospital, han participat ponents experts en aquest camp com el Dr. Daniel Martínez, especialista en Medicina de Família i Comunitària en el CAP, el Dr. Xavier Surís , especialista en Reumatologia i director del Pla director de les malalties reumatològiques i l'aparell locomotor i gerència en processos integrats en salut en el Servei Català de la Salut, la Dra. Aina Capdevila, especialista en Medicina Interna a l'Hospital Clínic de Barcelona, el Dr. Miguel Mejía, especialista en Reumatologia del HUGC, la Dra. Silvia Martínez, cap del Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa i la Dra. Núria Martí Gasulla, cap del Servei de Reumatologia del HUGC i coordinadora de la Jornada, qui ha destacat "la importància dels equips multidisciplinaris per a una detecció precoç i un tractament personalitzat".
L'osteoporosi és una malaltia que afecta més de 3 milions de persones a Espanya i és una de les principals causes de fractures òssies en adults grans, especialment en dones postmenopàusiques. Si la patologia no es controla, l'impacte en la qualitat de vida dels pacients pot ser considerable i les conseqüències podrien ser greus.
Durant la Jornada, s'ha destacat la importància de la prevenció i els hàbits saludables per a minimitzar el risc d'osteoporosi. Mantenir una dieta rica en calci i vitamina D, realitzar exercici físic de manera regular, evitar el consum de tabac i alcohol i acudir a revisions periòdiques per a avaluar la densitat òssia són algunes de les mesures essencials per a preservar la salut òssia.
Al llarg del matí s'han abordat temes clau en tres blocs:
- Generalitats de l'Osteoporosi: s'ha debatut i s'han posat sobre la taula qüestions com la identificació de pacients amb alt risc de fractura, l'impacte de les factures per fragilitat a Catalunya o com diagnosticar adequadament la malaltia.
- Tractaments: s'han explicat opcions farmacològiques i no farmacològiques per a la prevenció de fractures destacant la importància de considerar l'osteoporosi com una malaltia de llarg recorregut que requereix seguiment continu.
- Osteoporosi secundària: s'han presentat casos clínics per a destacar les particularitats d'aquesta condició en pacients amb malalties reumatològiques o cròniques.
El Dr. Joan Izquierdo, gerent de l’Hospital Universitari General de Catalunya, ha donat la benvinguda d'aquesta 1ª Jornada d'Osteoporosi HUGC, que té com a objectiu convertir-se en el punt de trobada anual dels especialistes en aquest camp per a posar sobre la taula les novetats sobre aquesta patologia i debatre casos clínics. Tot seguit, la Dra. Núria Martí Gasulla ha remarcat la importància de crear jornades com aquestes, ja que es tracta d’una "patologia de gran interès que afecta un gran nombre de persones i pot comportar problemes si no es controla", per la qual cosa la prevenció és el principal missatge.
Dra. Núria Martí, cap del Servei de Reumatologia del HUGC