La depressió en edat infantojuvenil
Per a l'Organització Mundial de la Salut, la depressió és una de les principals causes de malaltia i discapacitat entre adolescents a nivell mundial. I el suïcidi en adolescents es troba entre les principals causes de mort entre els joves de 15 a 19 anys.
L'abordatge de la salut mental implica en les edats més primerenques una correcta indagació dels problemes derivats de l'embaràs, el peripart i el neurodesenvolupament.
A les edats de la infància està associada a les variables relacionades amb els mètodes de criança, estils parentals, capacitats d'afrontament, adaptació al medi social i escolar.
A l'edat escolar s'observen l'aparició dels primers símptomes que poden estar associats a un trastorn mental, que tenen la seva expressió principal a l'adolescència, on la variable comòrbida de l'ús de substàncies, les situacions d'abús i exposició a conductes de risc, l'estrès i les variables de convivència exerceixen un paper determinant en l'expressió dels símptomes.
No abordar els trastorns mentals dels adolescents té conseqüències que s'estenen fins a l'edat adulta, i que afecten tant a la salut física com la mental i limiten les oportunitats de fer una vida adulta satisfactòria.
Arreu del món, s'estima que entre el 10% i el 20% dels adolescents experimenten trastorns mentals, però aquests no es diagnostiquen ni es tracten adequadament.
Al Dia Mundial de la Depressió, el Dr. José Eduardo Montejo, coordinador de la Unitat d'Hospitalització d'Infantojuvenil de l'Hospital Universitari General de Catalunya ens dóna les claus per prevenir aquesta malaltia mental. "Al meu parer la prevenció de la depressió comporta un complex sistema d'actuació, ja que els estudis ens informen de la importància de disminuir els factors de risc a les poblacions més joves, l'educació, el control de variables intervinents i influents al llarg de la vida. En aquest sentit en ser una malaltia que s'inicia en les primeres dues dècades de la vida, l'èmfasi s'ha de fer en un procés continu d'educació i presa de consciència dels factors de risc i el reconeixement de símptomes primerencs que permetin un abordatge precoç i efectiu. La seva prevenció ha de ser orientada segons les poblacions específiques considerant les variables sociodemogràfiques i culturals pròpies de cada regió".
Per acompanyar una persona amb depressió, el Dr. Montejo aconsella a familiars i amics "comprensió, afecte i empatia, principalment en comprendre que el procés d'emmalaltir de depressió és una situació aliena a la voluntat de l'individu i representa una exigència en cadascuna de les activitats de la seva vida diària, on cal un acompanyament incondicional i sense exigències".