L’Hospital General de Catalunya celebra el Dia Internacional del Nen Prematur donant a conèixer la tasca del Grup de Medicina Perinatal i de la Unitat de Cures Intensives Neonatals
A l’Hospital General de Catalunya neixen uns 2.600 bebès l’any, entre el 5 i el 10% són prematurs
A l’Hospital General de Catalunya neixen uns 2.600 bebès l’any, entre el 5 i el 10% són prematurs
El 17 de novembre els professionals de Medicina Perinatal i els de la UCIN mostren el seu treball i com es desenvolupen els primers dies de vida dels nostres petits grans pacients
A Espanya neixen més de 34.000 nens prematurs l’any
L’Hospital General de Catalunya celebra el Dia Internacional del Prematur, el pròxim 17 de novembre, obrint les portes d’unitats i grups per tal de mostrar una visió global de tota la tasca que els professionals desenvolupen davant d’un embaràs d’alt risc obstètric i del naixement d’un nadó prematur. Abans, durant la gestació i després un equip multidisciplinar vetlla per la salut de la mare i el bebé per tal que tot arribi a bon terme.
L’HGC disposa d’una Unitat de Medicina Perinatal que valora i fa el seguiment de tots els embarassos amb un Alt Risc Obstètric (ARO). Es considera d’ARO les gestacions de pacients amb patologies o malalties de base o de nova aparició durant l’embaràs: diabetis, hipertensió... o en pacients amb antecedents de patologia anterior a l’embaràs: preeclàmpsia, retard creixement uterí, embarassos gemel·lars d’alt risc o antecedents de prematuritat, entre d’altres. El terme perinatal s’utilitza en tot allò que fa referència en el temps anterior i immediatament posterior al moment del naixement d’un bebè, des de l’inici de l’embaràs, durant tota la gestació, i fins a les primeres setmanes després del part.
A l’Hospital General de Catalunya, les gestants amb ARO són tutelades des d’aquesta unitat d’especialistes per tal de fer un treball previ al naixement i fins després. La Unitat de medicina perinatal de l’HGC està format per ginecòlegs, obstetres, pediatres neonatòlegs, cardiòlegs pediàtrics, neuròlegs pediàtrics, i altres especialistes mèdics com genetistes, hematòlegs, endocrinòlegs i anestesistes, a més d’infermeria altament especialitzada en neonatologia i llevadores. La seva tasca radica en que tenir cura de la mare embarassada és un dels reptes per tal de reduir les complicacions maternes que tenen un gran impacte sobre el fetus.
La Unitat de Medicina Perinatal del General de Catalunya treballa sota la premissa que els nounats que han de néixer prematurs han de ser diagnosticats i preparats per sortir a la vida extrauterina. Tot el conjunt d’informació recollida i treballada perl’Unitat s’ha de traslladar a l’equip de neonatologia perquè es pugui rebre en les millors condicions possibles. Aquesta transmissió d’informació i la preparació del nounat incideix directament en el resultat a llarg termini de la salut del nadó.
LA UCIN obre las portes per explicar la seva tasca
La Unitat de Cures intensives Neonatals (UCIN) de l’HGC ha organitzat la celebració del Dia internacional del nen prematur amb un conjunt d'activitats amb l'objectiu de donar a conèixer el treball que desenvolupen; generar consciència social al voltant dels nens prematurs i la seva família i promoure els drets dels nens nascuts abans d'hora i les necessitats de les seves famílies.
Es pretén crear un espai en el qual tant els professionals de l'hospital com els usuaris comparteixin l'entorn de la Unitat. Les portes de la UCIN s'obren per mostrar com es desenvolupen els primers dies de vida dels nostres petits grans pacients.
Es considera prematur al bebè que neix abans de les 37 setmanes de gestació. Un embaràs normal oscil·la entre les 37 i 42 setmanes. Trenta-set setmanes és el temps que hauria de romandre en el ventre de la mare perquè tots els seus òrgans, com el cor, els pulmons, l'intestí o el cervell, aconsegueixin la maduresa necessària.
El bebè nascut per sota de les 35 setmanes de gestació necessita suport addicional per sobreviure fora de l'úter matern pel que ha de ser ingressat en la Unitat de Neonatologia. El nen nascut abans de les 35 setmanes de gestació està "immadur", i és freqüent que tingui dificultats per controlar la seva temperatura, respiració i alimentació. Són molt prematurs aquells nens que neixen abans de les 32 setmanes i de molt baix pes els que aconsegueixen menys de 1500 grams en néixer. Néixer abans de terme fa al bebè més vulnerable a les malalties i més sensible als agents externs.
La gravetat dels problemes que presenta el nen prematur està en relació a la seva edat de gestació. Les cures en la Unitat de Neonatologia estan destinades, principalment, a proporcionar-los ajuda en les seves funcions vitals. Per això, se'ls col·loca en una incubadora o bressol tèrmic per mantenir la seva temperatura, se'ls connecta a un respirador o ventilador per ajudar-los a respirar i se'ls alimenta mitjançant una sonda que a través del nas arriba a l'estómac, o bé, és inserida en una vena.
A l’HGC neixen uns 2.600 bebès a l'any; d'aquests es registren uns 200 ingressos en la Unitat de Cures Intensiva Neonatal. La mitjana d'estada en aquesta Unitat varia entre 7 i 9 dies, mentre que ascendeix a 100 dies per als grans prematurs.
Espanya ha duplicat en una dècada el nombre de bebès que neixen abans de la setmana 37 de gestació. Entre un 1% i un 2% són grans prematurs, és a dir, bebès nascuts abans de la setmana 29 de gestació. Es tracta de criatures molt fràgils, però la medicina ha aconseguit salvar les seves vides en situacions límit; tant que, segons la Societat Espanyola de Neonatologia, ja sobreviu un 90% dels nascuts en la setmana 29. És tal l'avanç que, cada vegada, se salva un major nombre de prematurs nascuts amb un pes superior a 500 grams.
La celebració del Dia Mundial del Prematur, sorgeix a l’any 2009 per iniciativa de la Fundación Europea para el Cuidado de los Recién Nacidos (EFCNI) i l’organització nord-americana March of Dimes, amb la finalitat de crear consciència social sobre la prematuritat.
Cada any neixen més de 34.000 nens prematurs a Espanya, xifra que va en augment i que ha fet que se celebri en tota Europa el dia de la Prematuritat. En aquesta jornada, l’HGC, familiars de nens prematurs, l’associació de pares de nens prematurs del General de Catalunya i membres dels equips de salut es mobilitzen per garantir la protecció i compliment efectiu dels drets dels nounats abans d'hora.
Els 10 drets essencials que constitueixen "El Decàleg dels Drets del Nounat Prematur", identificats i definits per UNICEF EN 2010, són els que cada any han estat els temes centrals de cada campanya. En 2015 la campanya se centra en el dret Número 5, "Tots els Nounats Prematurs tenen dret a ser alimentats amb llet materna".
Sobre Quirónsalud
Quirónsalud és el grup hospitalari privat més important a Espanya i el tercer a nivell europeu. Està present en 13 comunitats autònomes i disposa d'una oferta superior a 6.200 llits en més de 70 centres de tot Espanya.
En el seu propòsit d'oferir una atenció integral i d'excel·lència al pacient, els centres de Quirónsalud compten amb modernes infraestructures i equipament d'alt nivell tecnològic, així com amb un equip de professionals altament especialitzat i de prestigi internacional. Així mateix, el seu servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres i els resultats de la investigació.
Actualment, Quirónsalud està desenvolupant més de 1.600 projectes de recerca a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una labor puntera, sent pioners en diferents especialitats com cardiologia, endocrinologia, ginecologia, neurologia o oncologia, entre d'altres.