Grups de Risc que s'haurien de posar la vacuna antigripal
La campanya d'aquest any està condicionada per la incertesa al voltant del comportament que pugui presentar el nou coronavirus SARS-CoV-2. L'objectiu és protegir les persones més vulnerables a la grip, disminuint a el màxim possible la incidència de la grip a aquests grups diana, que en gran part coincideixen amb els de la Covid-19.
Grups de risc als quals s'ha d'administrar la vacuna antigripal són:
Persones d’edat igual o superior a 60 anys.
Persones que conviuen en institucions tancades.
Persones de menys de 60 anys que presenten un alt risc de complicacions derivades de la grip:
Infants (a partir dels 6 mesos) i adults amb malalties cròniques cardiovasculars (inclosa la hipertensió), neurològiques o respiratòries (incloses l’asma, la displàsia broncopulmonar i la fibrosi quística)
Infants (a partir dels 6 mesos) i adults amb:
- diabetis mellitus
- obesitat mòrbida (índex de massa corporal ≥ 40 en adults, ≥ 35 en adolescents o ≥ 3 DE en la infància)
- malaltia renal crònica i síndrome nefròtica
- hemoglobinopaties i anèmies
- hemofília, altres trastorns de la coagulació i trastorns hemorràgics crònics, i també receptors d’hemoderivats i transfusions múltiples
- asplènia o disfunció esplènica greu
- malaltia hepàtica crònica, inclòs l’alcoholisme crònic
- malalties neuromusculars greus
- immunosupressió (incloses les immunodeficiències primàries i l’originada per la infecció pel VIH, per fàrmacs ─inclòs el tractament amb eculizumab─ o en els receptors de trasplantaments i dèficits del complement)
- càncer i hemopaties malignes
- implant coclear o en espera de l’implant o fístula de líquid cefalorraquidi
- malaltia celíaca
- malaltia inflamatòria crònica
- trastorns i malalties que comporten disfunció cognitiva: síndrome de Down, demències i altres
En aquest grup, cal fer un èmfasi especial en aquelles persones que necessitin un seguiment mèdic periòdic o que hagin estat hospitalitzades l’any precedent.
- Infants i adolescents, de 6 mesos a 18 anys, que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic, per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye després de la grip.
- Persones de qualsevol edat (≥ 6 mesos) institucionalitzades de manera perllongada.
- Dones embarassades en qualsevol trimestre de gestació i dones durant el puerperi (fins als 6 mesos després del part i que no s'hagin vacunat durant l'embaràs).
- Menors entre els 6 mesos i els 2 anys d'edat amb antecedents de prematuritat menor de 32 setmanes de gestació.
Persones que poden transmetre la grip a les que tenen un risc alt de presentar complicacions:
- Personal dels centres sanitaris.
- Persones que treballen en institucions geriàtriques o en centres d’atenció a malalts crònics, especialment les que tinguin contacte continu amb persones vulnerables.
- Estudiants en pràctiques en centres sanitaris.
- Persones que proporcionin cures domiciliàries a pacients d’alt risc o a gent gran.
- Persones que conviuen a la llar, inclosos els infants a partir dels 6 mesos d’edat, amb d’altres que pertanyen a alguns dels grups d’alt risc, per la seva condició clínica especial
Altres grups als quals es recomana la vacunació:
Persones que treballen en serveis públics essencials, especialment en els subgrups següents:
- Forces i cossos de seguretat de l’Estat i policia autonòmica o local
- Bombers
- Serveis de protecció civil
- Persones que treballen en els serveis d’emergències sanitàries
- Treballadors d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial
• Persones amb exposició laboral directa a aus domèstiques o porcs, en granges o explotacions avícoles o porcines, i també a aus salvatges. La finalitat és reduir l’oportunitat de coinfecció de virus humà i aviari o porcí, i disminuir la possibilitat de recombinació genètica de tots dos virus.
• Tenint en compte la situació epidemiològica actual i la importància de mantenir els serveis educatius actius, per aquesta campanya 2020-2021 també es considerarà el col·lectiu de docents com un servei púbic essencial on es recomana la vacunació.
Sobre Quirónsalud
Quirónsalud és el grup hospitalari líder a Espanya i, juntament amb la seva matriu Fresenius-Helios, també a Europa. Compta amb més de 40.000 professionals en més de 125 centres sanitaris, entre els quals es troben 50 hospitals que ofereixen prop de 7.000 llits hospitalaris. Disposa de la tecnologia més avançada i d'un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben a l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, Centre Mèdic Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus, Policlínica de Guipúscoa, Hospital Universitari General de Catalunya, Hospital Quirónsalud Sagrat Cor, etc.
El Grup treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals són universitaris) i la investigació mèdic-científica (compta amb l'Institut d'Investigació Sanitària de la FJD, acreditat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació). Així mateix, el seu servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant multitud de projectes d'investigació a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una feina puntera, sent pioners en diferents especialitats com oncologia, cardiologia, endocrinologia, ginecologia i neurologia, entre d'altres.