El mussol, una infecció dolorosa i molesta produïda per estafilococ
Si té un dolor, sensibilitat, inflor, llagrimeig, sensació de tenir alguna cosa dins de l'ull, sensibilitat a la llum, lleganyes o un bony vermell pròxim a la vora de la parpella similar a un gra, és molt probable que tingui un mussol. Són molestos, dolorosos i, a vegades, difícils d'erradicar, tenen tendència a formar-se en la part externa i contenir pus. El mussol s'origina generalment a conseqüència d'una infecció en les glàndules sebàcies de la parpella, produïda pel bacteri estafilococ.
Els factors de risc per a patir un mussol són tenir una inflamació crònica a la vora de la parpella coneguda com a blefaritis, tocar-se els ulls sense rentar-se les mans, col·locar-se les lents de contacte sense desinfectar-les prèviament, utilitzar cosmètics en mal estat, no desmaquillar-se els ulls o tenir rosàcia. La millor forma per a prevenir els mussols és adoptar unes bones mesures higièniques amb repetides rentades i desinfecció de mans, no tocar-se els ulls, no compartir maquillatge, desmaquillar-se sempre a la nit, netejar els ulls amb tovalloletes específiques o aplicant de forma regular una compresa tèbia en la zona, netejar i desinfectar les lents de contacte i manipular-les amb les mans netes i mantenir a ratlla la blefaritis.
Des del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya, OMIQ, ens indiquen que generalment els mussols acostumen a ser inofensius, però que és imprescindible acudir a l'especialista quan el mussol no millora o l'enrogiment o inflor afecta a tota la parpella o s'estén per la cara. Si existeix infecció activa, l'oftalmòleg podria prescriure una pomada oftàlmica d'antibiòtic que s'aplicaria diverses vegades al dia.
Per a alleujar el dolor i les molèsties, en un primer moment s'hauran de prendre mesures com aplicar calor seca durant diversos minuts sobre la parpella tancada aplicant un massatge suau a la zona. El mussol hauria de començar a desaparèixer en un parell de dies. Des de l’OMIQ ens recomanen programar revisions oftalmològiques cada any i si es té blefaritis tractar-la.
Sobre Quirónsalud
Quirónsalud és el grup hospitalari líder a Espanya i, juntament amb la seva matriu Fresenius-Helios, també a Europa. Compta amb més de 40.000 professionals en més de 125 centres sanitaris, entre els quals es troben 50 hospitals que ofereixen prop de 7.000 llits hospitalaris. Disposa de la tecnologia més avançada i d'un gran equip de professionals altament especialitzats i de prestigi internacional. Entre els seus centres, es troben a l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, Centre Mèdic Teknon, Ruber Internacional, Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, Hospital Quirónsalud Barcelona, Hospital Universitari Dexeus, Policlínica de Guipúscoa, Hospital Universitari General de Catalunya, Hospital Quirónsalud Sagrado Corazón, etc.
El Grup treballa en la promoció de la docència (vuit dels seus hospitals són universitaris) i la investigació mèdic-científica (compta amb l'Institut d'Investigació Sanitària de la FJD, acreditat per la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació).
Així mateix, el seu servei assistencial està organitzat en unitats i xarxes transversals que permeten optimitzar l'experiència acumulada en els diferents centres i la translació clínica de les seves investigacions. Actualment, Quirónsalud està desenvolupant multitud de projectes d'investigació a tot Espanya i molts dels seus centres realitzen en aquest àmbit una feina puntera, sent pioners en diferents especialitats com oncologia, cardiologia, endocrinologia, ginecologia i neurologia, entre d'altres.