Cataractes què són, quan es diagnostiquen i com es tracten
Una cataracta és una opacitat de la transparència normal del cristal·lí de l’ull que dificulta la capacitat d’enfocament a diferents distàncies. La cataracta pot derivar en una pèrdua de visió del pacient a causa que es va perdent la transparència del cristal·lí de manera progressiva, impedint el pas de la llum a la retina. Aquesta visió ennuvolada genera dificultats en activitats quotidianes tan simples com llegir, conduir o identificar expressions facials d’un altre individu.
L’exposició solar és un dels factors de risc, però principalment aquesta patologia apareix amb l’edat o a causa d’una lesió que canvia el teixit que forma la lent de l’ull. Els antecedents familiars són un altre factor de risc important. La doctora Mercè Guarro, directora transversal del servei d’Oftalmologia OMIQ a l’Hospital Universitari General de Catalunya explica que "les cataractes no es poden prevenir, però sí que es poden diagnosticar de manera precoç a partir dels 40-45 anys mitjançant un examen oftalmològic complet per identificar el tipus de cataracta, la mida i la localització; valorar la cirurgia i realitzar un pronòstic".
El tractament de les cataractes generalment es realitza mitjançant una cirurgia per extreure el cristal·lí de l’ull i, en la majoria dels casos, reemplaçar-lo amb una lent artificial. El Servei d’Oftalmologia OMIQ de l’Hospital Universitari General de Catalunya realitza aquest tractament mitjançant la Facoemulsificació per ultrasons, que consisteix en una tècnica quirúrgica amb ultrasons per fragmentar el contingut opac del cristal·lí i així poder aspirar-lo posteriorment. Després de retirar-lo, es col·loca una lent intraocular que substitueix el cristal·lí, per evitar l’ús d’ulleres gruixudes.
A la Facoemulsificació per ultrasons es realitza una incisió d'uns tres mil·límetres, a través de la qual es trenca i s’extreu el contingut opac del cristal·lí. El sac (càpsula) que l’envolta es deixa dins de l’ull, i en ell es col·loca la lent intraocular. Es realitza amb anestèsia en gotes i requereix la col·laboració del pacient per mantenir la mirada en la llum del microscopi.
En el cas que no sigui possible, s’anestesiarà localment al voltant de l’ull i el pacient haurà de portar l’ull tapat després de la intervenció. Tot el procés no dura més de 10 minuts i el pacient podrà abandonar el quiròfan sense l’ull tapat i amb una bona visió.
La doctora Guarro apunta que "una vegada finalitzada la cirurgia el pacient podrà fer vida normal, però ha de prendre algunes mesures preventives: evitar exercicis físics bruscs, no fregar-se els ulls, evitar dormir cap per avall i utilitzar ulleres de sol".