És conegut l’increment de les malalties al·lèrgiques en el món pediàtric en el que l’asma infantil de causa al·lèrgica ocupa el primer lloc en el rànquing de les malalties cròniques infantils, afectant a 8/9 de cada 100 nens. L’augment de les al·lèrgies està considerat per diversos autors com l’epidèmia del segle XXI.

L’Hospital Universitari General de Catalunya disposa d’un servei d’al·lèrgies pediàtriques, liderat pel Dr. Enric Martí i format per especialistes tant en pediatria com en al·lergologia, fet que aporta un indubtable benefici en el maneig de malalties al·lèrgiques com ara rinitis, conjuntivitis, asma, urticària, dermatitis atòpica, al·lèrgies alimentàries i medicamentoses, entre d’altres.

Ja està a tocar la primavera i, a banda d’alterar la sang (segons la dita popular), farà la seva aparició de forma contundent per a aquells nens i nenes que pateixen al·lèrgies. Hem gaudit d’un hivern més aviat estrany degut a les suaus temperatures, que han impedit, per exemple, la hivernació dels ossos del Pirineu, i a l’escassa presència de pluja. La primavera, en la que una gran part de plantes i arbres tenen la seva època de floració, deixant anar el pol·len, és freqüent l’aparició de rinitis, conjuntivitis i episodis d’asma-broncoespasme.

De fet, els més matiners són els xiprers que ja a l’hivern comencen. Després vindran els plataners al març-abril; les gramínies silvestres i de cultiu i les oliveres al maig-juny i entre març i octubre una mala herba que es denomina Parietària i creix a murs i parets.

La mesura més eficaç per disminuir la clínica al·lèrgica en aquests casos és disminuir la interacció amb allò que la provoca. Com a mesures generals des de l'Associació Espanyola de Pediatria es fan aquestes recomanacions:

1. No obrir les finestres a l'alba ni a al vespre

2. En època de floració, evitar anar a zones on hi hagi plantes a les quals el nen és al·lèrgic

3. Estendre la roba a l'interior de les cases

4. Canviar-se de roba a el tornar a casa

5. Emprar ulleres de sol per al pol·len

6. Emprar filtres per al pol·len en els aires condicionats de el domicili i els cotxes

7. Viatjar en cotxe amb les finestretes pujades

8. Evitar les activitats a l'aire lliure a primera i última hora del dia

Ara bé, entre les causes més freqüents d’al·lèrgia respiratòria, es troben els àcars de la pols domèstica que es reprodueixen a la tardor i a la primavera, moment en el que hi ha rebrots de rinitis i asma en els nens que al·lèrgics.

En el món infantil les al·lèrgies alimentàries, preferentment a la llet de vaca, ous, peix, fruites i fruits secs copen una gran part del percentatge de consultes i poden aparèixer en qualsevol època del l’any igual que les al·lèrgies als medicaments o les produïdes pels animals domèstics, sent presents els 365 dies.

FALSOS MITES EN LES PROVES D’AL·LÈRGIA

  • No es fan proves al·lèrgiques en nens petits: FALS. Es poden fer a qualsevol edat. És un fet comprovat la positivitat de les proves cutànies en nens de poques setmanes quan se sospita d'una al·lèrgia a proteïnes de llet de vaca, després de la lactància materna.
  • Són doloroses: FALS. Tenim la grata experiència de realitzar proves en lactants i somriuen mentre les realitzem. Si s'utilitzen llancetes apropiades el procés és absolutament indolor.
  • Retardar els estudis perquè farà un canvi i desapareixeran els símptomes: FALS. Certs símptomes NO al·lèrgics, propiciats per la immaduresa del nen no tornaran a aparèixer. Però si la base de la patologia és una al·lèrgia, una alteració del sistema immunològic, els símptomes aniran in crescendo, i el procés tendirà a la cronicitat.