Vòmits a pediatria
Recomanacions
HA DE SABER
- El vòmit és l'expulsió forçada per la boca de contingut gàstric. És molt comú en els nens i es pot deure a diferents causes o processos infecciosos.
- És important que diferenciem el vòmit de la regurgitació. En el cas de la regurgitació no hi ha esforç, es tracta de petites quantitats i és normal i comú al lactant petit.
- Quan el nen ha vomitat, presenta generalment l'anomenat reflex vagal, cosa que fa que el nen es posi pàl·lid i amb la pell freda per alguns minuts. No s'espanti.
- Potser el vòmit és el predecessor d'un quadre acompanyat també de diarrees.
QUE FER QUAN EL NEN VOMITA:
El seu tractament dependrà de la causa, però segueixi a més aquestes recomanacions generals:
- Repòs: L'activitat física pot incrementar les nàusees.
- Dieta: És difícil que un nen es deshidrati per vomitar unes quantes vegades sense estar acompanyat per diarrees. Mantingueu després del vòmit 30 minuts de dejuni i inicieu SRO (solucions de rehidratació oral de venda en farmàcies), de forma fraccionada, és a dir, petites quantitats de forma habitual, cada 5-10 min. No forci. El que és prioritari és assegurar l'aportació de líquids.
- Després de 3-4h amb SRO i sense presentar vòmits us recomanem que inicieu la dieta tenint en compte l'edat del nen, fraccionada i sense forçar.
- Alimentats amb llet materna: Mantenir la lactància materna, fraccionant les preses.
- Alimentats amb llet artificial: Mantenir la mateixa llet i concentració, fraccionant les preses.
- Menors d'un any: Fer la verdura amb patata, carbassó, mongeta tendra i pastanaga. La fruita: la permesa per l’edat, rentada i sense pell.
- Majors d'un any: Introduir la dieta de manera progressiva i fraccionada.
- Les formes de cuinar aconsellades amb la planxa, bullit, vapor, forn.
Medicaments: Els tractaments per al control dels vòmits depenen de la causa que els ocasioni. Cal ajustar-los al pes del nen. No us precipiteu utilitzant un medicament, com sempre seguiu les indicacions del pediatre. Generalment el quadre cedeix només amb repòs i dieta adequada.
Vigilància de l'aparició d'altres símptomes que ha de comunicar al pediatre: color de la pell, febre, dolor, característiques de l'orina i femta, estat de consciència, aliments que va menjar prèviament a l'inici dels símptomes...
HA D'EVITAR
- Cacaus, xocolata, dolços, llegum, verdures flatulentes.
- Aliments molt condimentats, grassos, fregits i salses.
- No substituir les SRO per begudes isotòniques.
SIGNES D'ALARMA
Consulteu el vostre pediatre o acudiu a urgències si:
- No tolera els líquids i/o el quadre empitjora amb diarrees quantioses
- Té febre alta
- Mostra signes de deshidratació: ulls enfonsats, boca seca, decaïment, plor sense llàgrimes.