La prevenció de la bronquiolitis en els nadons
El Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari General de Catalunya explica què és la bronquiolitis, i comenta les darreres novetats en termes de prevenció ja que és una de les infeccions víriques més freqüents en nadons.
Que és la bronquiolitis ?
La bronquiolitis és la inflamació dels bronquíols, que són les branques més petites de l’arbre respiratori, i és una de les infeccions respiratòries més freqüents en els lactants petits, sobretot durant els mesos de tardor i hivern. Els símptomes de la bronquiolitis són mucositat a les vies altes, tos i dificultat per respirar, que pot ser greu i que sovint s’acompanya de dificultat per ingerir aliments.
La dificultat respiratòria i la manca d’oxigenació sovint requereixen ingrés hospitalari i els casos més greus necessiten teràpia a una Unitat de Cures Intensives. A l’Hospital disposem d’UCI neonatal i pediàtrica per a poder abordar tot tipus de casos.
Quina és la causa de la bronquiolitis ?
La bronquiolitis és una infecció vírica i el virus que produeix aquesta infecció amb major freqüència s’anomena Virus Respiratori Sincitial (VRS). Aquest virus és el que provoca quadres més greus, que són pitjors com més petit és el lactant. Hi ha d’altres virus que també són responsables d’aquest quadre clínic però amb menys gravetat.
Quin tractament té la bronquiolitis?
Malauradament no tenim un tractament eficaç contra aquesta malaltia i només podem treballar mesures de suport per afavorir que els lactants afectats respirin millor i administrar-los l’oxigen que necessiten amb diverses estratègies: com les cànules nasals, els sistemes de ventilació no invasiva i en pocs casos, els més greus, poden necessitar intubació i ventilació mecànica.
Com es pot prevenir la bronquiolitis?
La bronquiolitis es una infecció vírica i, per tant, per prevenir-la són essencials les mesures d’higiene com el rentat de mans, i evitar el contacte dels lactants petits amb nens més grans o adults que presentin símptomes d’infecció respiratòria com poden ser tos, mocs i febre.
És molt important saber reconèixer els signes de dificultat respiratòria del lactant que són el tiratge (les costelles s’enfonsen en el tòrax del lactant amb la inspiració ) i la respiració abdominal (l’abdomen s’enfonsa molt amb els moviments respiratoris). En el cas de que es presentin aquests signes cal consultar al pediatre.
Els darrers mesos la prevenció de la bronquiolitis ha fet un pas molt important amb la aparició d’un anticòs que bloqueja la infecció pel VRS impedint la inflamació dels bronquíols. Aquest anticòs s’anomena Nirsevimab i des de l’octubre del 2023 s’administra a tots els nadons els primers dies de vida i a tots els lactants fins als 6 mesos d’edat.
Això ha suposat un canvi molt important en el panorama de les bronquiolitis amb una disminució del nombre d’ingressos i de la gravetat dels quadres dels lactants afectats per aquesta malaltia. La durada de l’efecte d’aquest anticòs és de 5 mesos i això fa que els lactants més petits que són els que tindrien un quadre més greu estiguin protegits.