La microbiota intestinal: clau per a una digestió saludable i la prevenció de malalties
La microbiota es defineix, segons l'OMS, com un conjunt de microorganismes que es troben generalment associats a teixits sans del cos humà. Els microorganismes resideixen en aquests llocs de manera més o menys permanent i en alguns casos, realitzen funcions específiques. Està composta per bilions de bacteris que habiten el tracte digestiu humà i juga un paper crucial en la digestió i la salut.
Aquest ecosistema microbià és clau, no només per al processament i absorció de nutrients, sinó també per regular la funció del sistema immunològic, protegir contra patògens i col·laborar en la síntesi de certes vitamines i nutrients essencials.
Quin paper juga la microbiota a la digestió? Beneficis d'una microbiota equilibrada.
Dins del procés digestiu, la major part de la descomposició dels aliments passa a l'intestí, on la microbiota fa una funció crucial. Cadascun dels microorganismes que conformen aquest ecosistema té un rol específic, des de la fermentació dels carbohidrats complexos fins a la producció d'àcids grassos, essencials per al benestar intestinal i la regulació de la inflamació.
A l'intestí gruixut, en canvi, els bacteris fermenten fibres no digeribles provinents de la dieta, cosa que es converteix en àcids grassos de cadena curta a l'hora de produir els compostos. Aquests àcids no només serveixen com a font d'energia per a les cèl·lules del còlon, sinó que també tenen efectes antiinflamatoris i ajuden a mantenir la barrera intestinal, prevenint la permeabilitat intestinal excessiva, que pot donar lloc a diverses patologies digestives.
Diversos estudis de Gut Microbiota for Health han trobat que la microbiota pot influir en el pes corporal, la regulació de la glucosa i la producció de colesterol, cosa que suggereix que la salut intestinal està estretament vinculada a la prevenció de malalties com l'obesitat, la diabetis tipus 2 o altres malalties cardiovasculars.
A més, els àcids grassos de cadena curta produïdes per les molècules quan fermenten els components dels aliments juguen un paper en la protecció contra malalties inflamatòries, com la malaltia inflamatòria intestinal (EII) i en la reducció del risc de cert tipus de càncer i pot influir en la producció de neurotransmissors i hormones que afecten l'estat d'ànim i el benestar general.
Com aconseguir tenir una microbiota equilibrada? L'impacte dels aliments i els factors que afecten
Una microbiota equilibrada optimitza la digestió, té implicacions en la salut metabòlica i cardiovascular. Una dieta sana variada i rica en fibra, com ara la mediterrània, afavoreix l'equilibri de la microbiota: augmenta el nombre de bacteris beneficiosos i redueix la inflamació.
Aliments rics en fibra, com fruites, verdures, llegums i cereals integrals, són particularment beneficiosos, ja que actuen com a probiòtics: nutrients que alimenten els bacteris beneficiosos i en promouen el creixement. Aquests aliments afavoreixen una microbiota diversa i equilibrada, cosa que contribueix a una digestió eficient i al manteniment d'un sistema immunològic saludable.
Els probiòtics, per la seva banda, són microorganismes vius que es troben en aliments fermentats com el iogurt, el quefir, el xucrut o el kimchi, entre d'altres. Aquests aliments ajuden a reposar i equilibrar els bacteris beneficiosos a l'intestí, especialment després d'alteracions com l'ús d'antibiòtics o situacions d'estrès. La inclusió de probiòtics a la dieta millora la digestió i redueix el risc de trastorns com la síndrome de l'intestí irritable, les infeccions intestinals i altres afeccions gastrointestinals.
Tot i que una dieta rica en aliments frescos i no processats és crucial per a una microbiota saludable, "hi ha factors que poden alterar la composició bacteriana de l'intestí. Entre aquests destaca l'ús freqüent d'antibiòtics, l'estrès crònic, la manca de son, no portar una vida activa i el consum excessiu de sucres i greixos processats. Adoptar hàbits alimentaris saludables i tenir cura del benestar intestinal és una de les millors inversions per a la salut a llarg termini", explica el Dr. Manuel Alcántara, cirurgià i especialista en microbiota de l'Hospital Universitari General de Catalunya.