Golpe calor niñosGolpe calor niños

El cop de calor és l’elevació excessiva de la temperatura corporal per a l'exposició a altes temperatures, cosa que afavoreix la deshidratació. És una urgència extrema que pot ocasionar fins i tot la mort. Les temperatures elevades produeixen un sobreescalfament corporal degut a la pèrdua d'aigua i sals minerals que alteren el sistema de regulació tèrmica del nostre cos, impedint que els òrgans vitals funcionin correctament. El Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari General de Catalunya resol els dubtes més freqüents sobre el cop de calor en els infants.


Els nens poden patir cops de calor?

Sí, i entre les persones més vulnerables tenim els nens menors d’un any, ja que la seva temperatura corporal puja més ràpidament que en els adults degut a que tenen menys reserva d'aigua i sudoració i un aparell respiratori encara immadur.

Els cops de calor es produeixen sobretot en nens exposat a situacions amb humitat i temperatures elevades, sense protecció ni hidratació adequades. Encara que sol passar en dies assolellats amb calor intensa, també pot passar en dies ennuvolats o en ambients ombrejats. Algunes de les causes que augmenten el risc de patir un cop de calor són l'exercici físic excessiu a temperatures molt altes o la radiació solar directa perllongada.


Quins són els símptomes en nens?

Poden presentar marejos, vòmits, febre superior a 40 °C, mal de cap o irritabilitat, taquicàrdia, pell envermellida... En els casos més greus, es poden arribar a desmaiar o a perdre la consciència. També cal estar atents a d’altres símptomes com pell seca i molt calenta, fatiga, debilitat, respiració superficial i ràpida o rampes musculars.


Com actuar si sospitem un cop de calor en infants?


  • Col·locar-lo tombat de cara amunt a l'ombra, en un lloc fresc i ventilat
  • Afluixar-li la roba i treure-li les peces innecessàries
  • Col·locar compreses d'aigua freda (no gel) al cap, cara, coll, clatell i pit
  • No submergir el menor en aigua gelada, ni fer fregues amb alcohol
  • Si el nen està conscient i sense vòmits, donar-li de beure aigua freda o una beguda isotònica
  • Si està inconscient, avisar el 112 i si cal iniciar reanimació
  • Traslladar el nen a l'hospital com més aviat millor

Com ho podem prevenir?

  • Hidratar: Oferir líquids sovint als nens (pit en lactants), sense esperar que ells ho demanin, especialment si realitzaran una activitat física perllongada. Es recomanen àpats lleugers (amanides, fruites, verdures, sucs naturals,…) que ajuden a reposar les sals minerals que es perden per la suor.
  • Limitar l'exercici: Evitar que els nens facin exercici físic excessiu a les hores més caloroses (hores centrals del dia) i promoure en aquestes franges, jocs més tranquils per evitar la deshidratació.
  • Roba adequada: Quan fa molta calor utilitzar roba transpirable, lleugera, no molt ajustada i de colors clars. Important protegir el cap dels nens amb una gorra i aplicar protecció solar sempre que estiguin exposats al sol.
  • Refrescar: Buscar llocs a l'ombra, amb aire condicionat o ventiladors. S’aconsella que es banyin o mullin amb certa freqüència.
  • Mai deixar els nens sols al cotxe (ni al sol, ni a l'ombra), encara que es deixin les finestretes obertes. Els vehicles a l'estiu poden assolir en el seu interior temperatures altíssimes.