Alimentació per controlar la malaltia de la gota
La gota és una patologia relacionada amb nivells elevats d'àcid úric en sang, una situació que afavoreix la formació de microcristalls a l'interior de les articulacions. Normalment comença en el dit gros del peu, provocant una reacció inflamatòria aguda molt dolorosa i incapacitant.
"Hi ha certs aliments que has d’evitar perquè poden augmentar els nivells d’àcid úric i provocar un atac de gota", explica la Dra. Nuria Martí, Cap del Servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari General de Catalunya. Són:
- carns vermelles (porc, vedella, xai)
- marisc
- embotits
- peix blau
- lactis
- begudes alcohòliques, sobretot les d’alta graduació i cervesa
- begudes ensucrades
A més, en general es desaconsellen els productes amb elevat contingut de proteïnes d'origen animal, així com els preparats dietètics rics en fructosa, ja que s'associen a un increment en el risc de la gota.
"Per una altra banda, hi ha aliments que resulten beneficiosos en el tractament", explica la doctora:
- fruits vermells (nabius, cireres)
- cítrics (taronges, mandarines, aranges), pel seu contingut en vitamina C que és protectora
- llet, iogurt i productes làctics amb baix contingut gras
- fruits secs (com les nous)
- proteïnes d’origen vegetal (llegums)
- cafè, inclòs el descafeïnat
No s'ha descrit cap increment del risc de gota ni d'hiperuricèmia en persones amb un consum elevat d'aliments rics en purines d'origen vegetal (pèsols, mongetes verdes, mongetes tendres, llenties, espinacs, fongs, civada o coliflor), per la qual cosa es recomana el seu consum com a part d'una dieta equilibrada. No obstant, la recomanació d'aquests aliments sempre haurà de ser individual per a cada pacient.
A més, per al tractament de la gota és indispensable mantenir una bona hidratació i mantenir un pes corporal adequat, a través d'una alimentació variada i saludable; aquesta haurà de tenir un contingut equilibrat de proteïnes, carbohidrats i lípids, amb reducció de la ingesta de carns vermelles, greixos saturats i carbohidrats refinats, i una aportació calòrica adequada per a mantenir un pes estable.