Pediatria: àreas i especialitats
Protegir-se de la radiació solar és aconsellable per a totes les edats, no obstant això, en nens i joves aquesta protecció ha de ser més intensa, ja que són més susceptibles a les radiacions UV. Nens i joves realitzen més activitats a l'aire lliure, rebent el triple de radiació solar que els adults. A causa del temps d'exposició prolongat al sol és important extremar les cures relacionades de la pell, ja que la disminució de l'exposició solar pot disminuir potencialment la incidència del càncer cutani.
En els nens més petits és important instaurar hàbits saludables de protecció i evitar llargues exposicions solars. Els menors de 3 anys no han de rebre una exposició directa al sol i es recomana per a prevenir el mal que produeix la radiació UV en la pell usar totes les mesures de protecció possibles com l'ús de barrets, roba i ulleres, així com l'ús de fotoprotectors de FSP alt.
S'estima que el 80% de tots els càncers de pell podrien eliminar-se amb comportaments preventius. Entre un 50 i un 80% del mal induït per l'exposició solar que un individu rep durant tota la vida es produeix durant la infància i l'adolescència. Aquests períodes són crítics pel fet que l'exposició solar és intermitent i més intensa, causant més cremades que, a llarg termini, incrementen el risc d'aparició melanoma en l'edat adulta.
La pell exerceix un paper fonamental en la biosíntesi de vitamina D, i perquè aquesta funció pugui produir-se amb normalitat el cos necessita petites dosis de radiació UV, encara que està demostrat que els humans reben major radiació de la necessària. Al nostre país, una exposició solar mínima i una dieta equilibrada són suficients per a cobrir les necessitats durant la infància.
Les estratègies de fotoprotecció més eficaces d'acord amb les guies nacionals i internacionals són:
- Evitar l'exposició solar de llarga durada, especialment entre les 11 i les 16 h
- Cobrir la pell amb roba i barrets adequats
- Utilitzar ulleres de sol amb filtre de protecció solar
- Fer ús de fotoprotectors de FPS alt
- Fomentar l'ús de llocs ombrejats
Es recomana a més seguir aquestes indicacions els dies ennuvolats, ja que la radiació UV pot travessar els núvols, i protegir-se, encara que la pell ja estigui bronzejada perquè continua existint el risc de cremada.
El FPS és l'índex que marca el grau de protecció que aporta una pantalla solar. Aquest factor dóna una idea del temps que es pot romandre exposat al sol sense risc de tenir cremades. Els fotoprotectors són una mesura fonamental de protecció enfront de les radiacions UV, i la seva utilització és molt important i necessària. L'efectivitat més gran del fotoprotector s'aconsegueix aplicant-ho generosament de 15 a 30 minuts abans de l'exposició solar i tornant aplicar-lo en zones fotoexposades cadascuna a dues hores o després d'activitats físiques intenses que puguin eliminar-ho de la pell, com nedar, suar excessivament o netejar-se amb la tovallola. La reaplicació després de la immersió en aigua és necessària, encara que el filtre sigui impermeable o resistent a l'aigua.
Els nens són un dels grups de la població en els quals ha d'extremar-se la fotoprotecció. Són especialment sensibles als efectes negatius derivats d'una exposició solar excessiva i no són conscients d'aquest risc. Per tant, és de vital importància protegir al nen dels efectes nocius de la radiació UV.
Hospital Universitari General de Catalunya - Grupo Quirónsalud
C/ Pedro i Pons, 1
08190 Sant Cugat del Vallés Barcelona
© 2024 Quirónsalud - Tots els drets reservats