Què és la sarna i com curar-la?


La sarna és una malaltia contagiosa provocada per un àcar de 8 potes anomenat àcar de la sarna que fa entre 0,3 i 0,4 mm i que afecta exclusivament humans. Segons detalla el Dr. Campoy, la femella d'aquest àcar fa solcs a l'epidermis, la capa més superficial de la pell que es converteix en el lloc on posa ous i es reprodueix. En un afectat de sarna acostumen a haver-hi entre 10 i 15 paràsits simultàniament.

Els casos de sarna s'han quintuplicat a Catalunya en els últims vuit anys. Amb tota probabilitat, aquest increment s'ha vist influenciat pel reforç de la vigilància epidemiològica instaurat després dels dos brots de sarna que es van registrar a principis de l'any passat a dos hospitals el que porto a una major sensibilització dels professionals així com a un augment de les notificacions. Així ho ha explicat el cap de Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya, Dr. Antoni Campoy.

Com es contagia?

La sarna es contagia d'humà a humà, per contacte directe i prolongat amb una persona que està infestada. Aquesta persona pot tenir o no els símptomes ja que el període d'incubació sol ser llarg, des del contagi fins a les primeres manifestacions poden passar de 3 a 6 setmanes.

El contagi és més freqüent en persones que conviuen en família, en institucions geriàtriques o centres d'acollida i, sobretot, per contacte sexual. No obstant això, és possible encara que poc habitual, el contagi per estrènyer la mà, per una abraçada o pel contacte de la roba o llençols.

Com identificar-la?

La sarna es manifesta amb erupcions, vermellors, grans, descamacions i picor a la pell que s'intensifica a la nit i pot abastar pràcticament tot el cos, tot i que en els adults no acostuma a afectar a la cara. Resulta típica la seva presència a canells, turmells, zones laterals dels dits de les mans, aixelles, pit, genitals, colzes, natges, melic, ... En els nens afecta a la cara, el coll, els palmells de les mans i les plantes dels peus.

Les manifestacions a gairebé tot el cos són degudes a una reacció immunològica (una mena de reacció al·lèrgica) que provoca el paràsit, les seves deposicions o els seus ous. El nombre d'àcars en la majoria dels pacients és limitat (10-15).

Per diagnosticar la sarna, el dermatòleg comprova l'existència d'uns solcs a la pell que són on viu la femella del àcar. Si hi ha solcs, el diagnòstic positiu és altament probable. Es pot confirmar rascant i mirant pel microscopi on es pot trobar l'àcar, els ous o les seves deposicions.





Com tractar-la?


El tractament de la sarna és molt senzill. La majoria dels casos es curen amb una crema antiparasitària (permetrina) que s'aplica durant tota la nit ja que ha de romandre en la pell de 8 a 14 hores. Això s'ha de repetir al cap d'una setmana. És important que facin el tractament tots els contactes sexuals de l'infestat i els que convisquin amb ell.

El tractament s'ha de fer fins i tot si no es tenen símptomes, ja que com hem vist el període d'incubació és molt llarg. Un cop fet el tractament és freqüent que la picor tarda a desaparèixer fins a 4 setmanes. El àcar, en condicions normals, es mor entre les 24-36 hores si no està en contacte amb la pell. Si la temperatura és freda pot durar més dies.

Es recomana rentar la roba i els llençols amb aigua i sabó a 60º i si no és possible, guardar-la en una bossa tancada durant una setmana.

La sarna mai s'ha extingit

"La sarna ha existit sempre i, contràriament al que es pensa, pot afectar a qualsevol persona de qualsevol àmbit social", matisa Campoy. És més freqüent en situacions d'amuntegament.

El Dr. Campoy ha posat èmfasi en el fet que no només no està eradicada si no que l'any passat es van detectar més del triple de casos a tot Catalunya que el 2017 i hi va haver diversos brots epidèmics en institucions com hospitals, centres geriàtrics, centres d'acollida,...