Els dies 5 i 6 de Juny, l'Hospital General de Catalunya acollirà el IV Congrés de Psicologia Sanitària i Salut Mental. Esdeveniment que neix com un espai de formació continuada i punt de trobada pel reconeixement del Psicòleg General Sanitari en el territori.
Els propers 5 i 6 de Junyes durà a terme elIV Congrés de Psicologia Sanitària i Salut Mental, organitzat per laFacultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Societat Catalano Balear de Psicologia (SCBP) i la Societat Catalana de Recerca i Teràpia del Comportament (SCRiTC), tres entitats psicològiques dels àmbits acadèmic, científic, formatiu i divulgatiu. Aixi mateix participa i col.labora en l'organització de la Jornada la CORE de Salut Mental de la UAB.
La figura del Psicòleg General Sanitari continua sent el denominador comú del congrés, centrant-se en la seva formació i les seves competències, i els camps potencials d’intervenció. Durant el congrés es comptarà amb diferents moments i espais on s'abordarà la futura ocupabilitat d'aquests professionals.
Com cada any, hi participaran professionals de diferents àmbits i disciplines, des de la psicologia positiva fins la neuropsicologia o psiquiatria, ja que s'entén que un bon professional de la psicologia general sanitària ha d’estar en constant actualització i renovar els seus coneixements des del màxim de subdisciplines possibles.
En els últims anys la consciència sobre el manteniment de la salut i benestar, i el tractament de la malaltia, ens han empès cap al desig de rebre intervencions el màxim de "naturals" possibles amb el risc potencial que això pot comportar. A més, fent una menció especial en relació a la importància que societat, professionals i pacients donen a l’evidència científicacreada internacionalment. La conferència Magistral d'aquesta edició versarà doncs, sobre la Psicologia positiva basada en l’evidènciaque impartirà el Dr. Enrique García Fernández-Abascal, catedràtic de Psicología a la UNED i expert de renom i gran divulgador de la psicologia de les emocions i la motivació.
En aquesta quarta edició el programa abordarà també alguns dels reptes actuals del professional de la psicologia sanitària i de la salut mental, posant especial atenció en temes com son l'impacte de la violència de gènere en la Salut Mental de les dones, les addiccions no tòxiques com a les xarxes socials i videojocs, o el suïcidi en l'etapa de la vellesa.
Comptarà amb un workshop d'especial rellevància i que es troba al debat public actual aixecant moltes controvèrsies, un posicionament clar vers les pseudoteràpies.
La trobada, que té lloc en el marc d'un congrés que pretén ser una cita anual d'intercanvi de coneixement científic i donar visibilitat a la tasca de psicòlegs novells, aglutinarà la presentació de casos clínics escollits pel comitè científic de la SCRiTIC i les millors contribucions científiques derivades dels treballs de fi del Màster Universitari en Psicologia General Sanitària.
L'últim dia del congres es fa entrega del premi RamonBayés i Sopena de la SCBP a la trajectòria professional, el premi a la MillorComunicació científica; premi a la Millorcontribució al coneixement en psicologia general sanitària derivada dels treballs de fi del màster (MUPGS) de la UAB; i a la Millorpresentació de cas clínic per a psicòlogues novells.
El congres també inclourà, com en cada edició, la presentació d'un llibre. Enguany presentaran «Neuropsicología de la enfermedad de Alzheimer" (Sintesis) de Joan Deus, professor Agregat del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB, Josep Deví, Professor Associat del mateix departament i de Maria del Pilar Sáinz, adjunta de l'Institut Universitari de Neurorehabilitació Guttman.
Persones de contacte:
- Joaquim T. Limonero Facultat de Psicologia. Universitat Autònoma de Barcelona UAB. Telefon: 93 581 24 60Correu electrònic: Joaquin.Limonero@uab.cat
- Sònia Magán Presidenta de la Societat Catalano Balear de Psicologia SCBP.Telefon:932031050 Correu electrònic: sonimagan@gmail.com